Zımpara, işlenecek pürüzlü yüzeyleri düzeltmek için kullanılan malzemeye verilen isimdir. Zımparalar aynı zamanda pas, eski boya ve verniği temizlemek için de kullanılır. Zımpara, aşındırıcı kristalleşmiş kum taneciklerinden oluşan bir malzemedir. Genellikle imalat ve inşaat sektöründe kullanılır. Metal, ahşap, mermer, alçı gibi malzemelerden yapılan yüzeylerin düzeltilmesini sağlayan bir işlemdir. Zımparlama, boya ve astar uygulamasından önce yapılan son işlemdir.
Pürüzlü yüzeyleri düzeltmeye yardımcı olan zımpara, farklı kategorilere göre çeşitlendirilir. Zımpara tipleri şu şekilde kategorize edilir:
Zımpara işlemi gerçekleştiren ve zımpara makinesine yerleştirilen ana malzemedir. Ürün, doğal veya sentetik malzemelerin ince parçacıklarından üretilir. Partiküller, elekler yardımıyla elenir ve boyutlarına göre sınıflandırılır.
Aşındırıcı kağıt ve aşındırıcı taş sıkça karıştırılan iki kavramdır. İşlevleri aynı olmasına rağmen kullanım alanları ve şekilleri farklıdır.
Aşındırıcı taşlar, organik veya inorganik bağlayıcılarla bir araya getirilmiş aşındırıcı parçacıklardan yapılan kesme aletleridir. Taşlama taşı, döküm ve kaynak işlerinin kabasından folyo rulolarının en hassas taşlanmasına kadar metal sanayinde yaygın olarak kullanılır. Sıklıkla metal sanayinde kullanılan ürün, cam ve seramik sanayinde de kullanılır.
Zımpara, pürüzlü yüzeylerin düzeltilmesini sağlar. Malzemenin kenarlarını keskinleştirmek ve mat yüzeyleri parlak hale getirmek için kullanılan malzemedir. Cam yüzeylerdeki çiziklerin giderilmesini sağlar. Su zımparası, otomobil sanayinde parlak bir bitiş sağlar, mermer ve metallerin zımparalanmasında kullanılır.
Zımpara tane sayısı, zımpara yüzeyindeki birim alandaki tane miktarını belirtir. Birim alandaki kum tanecikleri ne kadar fazlaysa, zımpara o kadar incedir, yani kum değeri o kadar yüksektir. Birim alandaki kum tanecikleri miktarı ne kadar azsa, tane boyutu o kadar büyük olur, bu da zımparanın daha kaba olduğu anlamına gelir, yani kum değeri daha düşüktür.
Aşındırıcı numaraları, aşındırıcıda aşınmayı sağlayan tane ne kadar ince veya kaba olduğunu gösterir. Tane zımparasındaki tane numarası ne kadar düşükse, sonuç o kadar ince olur. Daha düşük grit numaraları daha kaba bir kağıt anlamına gelir. Örneğin, 200 grit zımpara ince zımparlama kategorisindedir.
Farklı numaralara sahip aşındırıcılar farklı amaçlar ve yüzeyler için kullanılır. Zımparaların kullanım alanları şu şekilde gruplandırılır:
Madencilik, ahşap vb. işler için kullanılan, üzerine zımpara tozu yapıştırılmış kalın bir kağıttır, yüzeyleri düzeltmek ve parlatmak için kullanılır.
Yüksek aşındırıcılık gerektiren işlemlerde kullanılır. Örneğin, yüzeylerden zor çıkarılan boya ve verniklerin çıkarılması için kullanılabilir. Aynı zamanda eski parke zımparalamada da kullanılır. Çok yüksek aşındırıcılığa sahip bir zımpara türüdür.
Büyük tane büyüklüğüne sahip aşındırıcı türü, yüzeylerden çok kalın olmayan kaplamaların çıkarılması ve ahşabın şekillendirilmesi için kullanılır. Aşındırıcılıkları oldukça yüksektir.
Ahşabı şekillendirirken pürüzlülüğü gidermek için kullanılan aşındırıcı, aynı zamanda sert ağaçların işlenmeden önce hazırlanması ve uygulanacak ürünün daha iyi yapışmasını sağlamak için kullanılır. Aşındırıcılıkları orta seviyededir.
Ev kullanımlarında son adım olarak kullanılmaya uygun olan bu tür aşındırıcı, yüzey üzerindeki son pürüzlülüğün giderilmesi ve yüzeyin cilalanmaya hazırlanması için de kullanılır. Aşındırıcılıkları düşüktür.
240 ile 400 grit arasındaki grit değerlerine sahip aşındırıcılar, boya ve vernik uygulamaları arasında kullanılır. Boya/vernik uygulamasındaki hatalar, yüzeyin yapışmasını artırarak giderilir. 600 ve üzeri kum değerlerine sahip aşındırıcılar, yüzeylerin cilalanması için kullanılır çünkü çok ince kumlara sahiptirler. Aşındırıcılıkları çok düşüktür.
Zımparanın yüzeye daha iyi uygulanabilmesi için üzerine sarılan ağacın kama şeklinde yapıldığı, zımparayı kullanmayı kolaylaştıran bir üründür. Zımpara blokları, ahşap, metal, plastik, alçı gibi malzemelerden yapılmaktadır. Düz yüzeylerde daha iyi zımparalama yapılabilmesi için kullanılır. Alt kısımları mantar ve lastik gibi esnek malzemelerden yapılmıştır. Çeşitli boyutlara sahip olan zımpara bloğu, kullanım kolaylığı açısından zımparalama işlemi sırasında tercih edilen ürünler arasındadır.
Su zımparası, su veya benzeri sıvıların yağlayıcı olarak kullanıldığı bir zımparalama yöntemidir. Daha düzgün ve daha az aşındırıcı bir zımparalama sağlar. Çoğunlukla zımparalamanın son adımı olarak parlak yüzeyler elde etmek için uygulanır. Yapılacak işleme bağlı olarak, 800 grit zımpara, 2000 grit zımpara, 3000 grit zımpara gibi birçok tür arasından seçim yapmak mümkündür.
Özellikle otomobil sanayinde, mermer ve metallerin zımparalanmasında parlak bir sonuç elde etmek için bu tür zımpara tercih edilir. Bu tür zımpara; düzgün, pürüzsüz ve parlak bir görünüm elde etmeye yardımcı olur.
Kuşaktan kuşağa aynı özenle 40 yıldır aktarılan bir bilgi.
Kuşaktan kuşağa aktardığımız bilgilerimizle, işimizi 40 yıldır en iyi şekilde yapma sorumluluğuna ve ayrıcalığına sahibiz.